Netco

case: ProActive: spend management vanuit de cloud

ProActive, leverancier van software voor spend management, biedt zijn diensten volledig vanuit de cloud aan. Dat doet het bedrijf vanuit een colocatie-ruimte van Netco bij XS4All. Deze relatie gaat bijna twintig jaar terug, naar de tijd dat je Internet-aansluiting nog liep via modems en PoP’s.

 

De gezamelijke historie van ProActive en Netco gaat bijna twintig jaar terug. “Wij zijn begonnen in de tijd dat Internet nog jong was,” vertelt Dirk Bonenkamp, technisch directeur bij ProActive, “toen je aansluiting nog liep via modems en PoP’s. Martijn van der Ende, de directeur van Netco, had destijds een locatie op de Haarlemse Zijlweg. Daar hebben wij toen onze eerste servers en sites ondergebracht.

“Met de snelle ontwikkeling van zowel Internet als onze business hebben we die systemen al gauw naar het Amsterdamse datacenter van XS4All verhuisd. En daar huren we nu nog steeds een eigen rack bij Netco.”

Cloud

ProActive biedt zijn diensten volledig online aan. Dat betekent dat alle software-functionaliteit zich in het datacenter bevindt. Alleen de gebruikersinterface wordt via het web naar de eindgebruikers gebracht. Naast de servers en het database-cluster bevat deze infrastructuur dus ook belangrijke netwerk-componenten zoals switches, firewalls en load balancers.

Netco is in dit geval alleen verantwoordelijk voor de colocatie. De systemen en het beheer daarvan worden door ProActive zelf voor hun rekening genomen. Wel heeft Netco destijds geholpen bij de verhuizing naar de huidige locatie en de uitbreiding daarvan. Bovendien heeft de infrastructuur van ProActive de afgelopen jaren regelmatig een vulnerability scan ondergaan.

Volume-voordeel

Bonenkamp hecht met name aan de langdurige relatie en het volume-voordeel dat een dienstverlener als Netco kan bieden. De aandacht van ProActive richt zich op dit moment echter vooral op groei. “Er zijn altijd klussen die gedaan moeten worden: er komen servers bij en we werken aan verbetering van de techniek. Grote veranderingen in de infrastructuur staan nu niet op stapel.”

 

ProActive software

 

 

 

 

ProActive is een leverancier van software voor ‘spend management‘: het administratieve beheer van uitgaven. Het bedrijf is bijna twintig jaar geleden opgericht door drie studenten en inmiddels uitgegroeid tot een organisatie van veertig mensen. Die doen hun werk vanuit de Haarlemse Zuid-Oosterkerk, die een paar jaar geleden volledig gerestaureerd is. Stond deze locatie drie jaar terug nog op de nominatie om gesloopt te worden, inmiddels is ze gekozen tot het ‘leukste kantoor van Nederland‘.

Op dit moment heeft ProActive bij elkaar 130 duizend  actieve gebruikers bij 500 klanten. Alle software-functionaliteit wordt vanuit de cloud aangeboden, dat wil zeggen: als online dienst op abonnementsbasis (SaaS).