Netco

Case: Fastned

netco

Elektrisch rijden en opladen

Langs de Nederlandse snelwegen bouwt Fastned laadstations. U heeft ze misschien wel eens zien staan: die ‘gele koepelconstructies’, meestal naast een benzinepomp of bij een parkeerplaats. Zoals gezegd is het Nederlandse bedrijf Fastned de drijvende kracht achter deze innovatie.

De uitdaging

Een paar jaar geleden kwamen wij, Netco, in contact met Fastned. Zij hadden een uitdaging: het bieden van WiFi aan hun klanten, het koppelen van het camerabewakingssysteem aan de meldkamer en het koppelen van de laadstations (laadpalen) en de backoffice systemen. Maar er was meer, want er moest meteen rekening gehouden worden met het feit dat er in een hele korte tijd gebouwd zou gaan worden op tweehonderd nieuwe locaties. Een complexe opdracht, terwijl de échte uitdaging eigenlijk nog moest komen.

Fastned heeft toestemming van Rijkswaterstaat om op tweehonderd snelweglocaties een laadstation te bouwen. Eind 2015 zijn er inmiddels 50 stations gerealiseerd.
Netco faciliteert hierbij de zaken zoals hierboven genoemd: WiFi, de backoffice koppeling, het transporteren van de camerabeelden, etc. Technisch gezien een leuk project om aan te werken, maar omdat deze snelweglocaties geen huisnummer of postcode hebben, bleek het best lastig om hier überhaupt een verbinding tot stand te brengen. En omdat de grond van Rijkswaterstaat is, mag er ook nog eens niet zomaar worden gegraven. Fastned heeft voor haar bedrijfsvoering twee zaken nodig. Stroom, heel veel stroom, en een dataverbinding. Er was alleen geen leverancier in Nederland te vinden die ‘enigszins betaalbaar’ een verbinding kon leveren op deze tweehonderd locaties.

De oplossing & de ervaring

Als Netco hebben we toen de suggestie gedaan om het gehele Fastned-netwerk te bouwen op basis van het nieuwe 4G-netwerk van KPN. Dit was in Nederland nog nooit eerder gedaan; zelfs niet door KPN. Als Netco hebben we uiteraard veel ervaring opgedaan met het bouwen van netwerken op basis van mobiele netwerken. Zo hebben wij meer dan duizend klanten die gebruik maken van een ‘backup-verbinding’ over het 3G (UMTS) netwerk van KPN.

De kosten & de groei

Na akkoord van Fastned hebben we het netwerk ontworpen en uitgerold en hebben we het nog steeds dagelijks in beheer. Het scheelt enorm veel werk en kosten om het netwerk op basis van 4G technologie te bouwen. De voordelen zijn dat het heel flexibel is, het is snel, eenvoudig uit te breiden en het biedt een hoge stabiliteit. Zo faciliteren we Fastned met hun groeiplannen en blijven de kosten onder controle.