Netco

Media Distillery: real-time zoekmachine voor radio en televisie

Media Distillery huurt een serverrek en flink wat netwerkinfrastructuur van Netco in de colocatie-ruimte bij XS4All. Daar doorzoeken zij 175 to 200 nieuws- en actualiteitenprogramma’s per dag op het voorkomen van sleutelwoorden en bedrijfslogo’s. Die informatie wordt op abonnementsbasis verkocht aan media- en pr-bureaus, overheden en veiligheidsregio’s. “De laatste keer dat we problemen hadden hebben we samen met iemand van Netco in het datacenter zitten werken en ’s avonds pizza’s laten komen. Dat is precies wat we als startup nodig hebben.”

 

Media Distillery richt zich in hoofdzaak op de monitoring van radio en televisie. Zij leveren de informatie die hun klanten gebruiken om hun merk, reputatie en aanwezigheid op deze media te volgen en te beheren. Dat kan zowel doorlopend als specifiek voor crisis- en campagne-management. De basis onder dit alles is een real-time zoekmachine voor video en audio.

“Wij volgen ongeveer 40 radio- en televisiekanalen, en verwerken 175 to 200 nieuws- en actualiteitenprogramma’s per dag,” vertelt Geert Vos, CTO en mede-oprichter van Media Distillery. “Met behulp van beeld- en spraakherkenning halen we alle woorden en logo’s uit die streams en slaan die op in een index. Voor onze klanten doorzoeken we die database op het voorkomen van sleutelwoorden, bedrijfslogo’s en dergelijke. Die informatie verkopen we op abonnementsbasis. Wat dat betreft lijken we wel op de traditionele knipseldienst.”

 

Media Distillery Colocatie Netco

 

Verwerking beeld en geluid

De systemen van Media Distillery zijn ondergebracht in de colocatie-ruimte van Netco bij XS4All. De hardware past precies in één rek. “We gebruiken standaardsystemen van Supermicro,” aldus Vos. “Bij elkaar gaat het om twintig computing nodes en disk arrays met 80 Tbyte aan opslag. We mogen in dat rek 32 Ampere aan stroom verbruiken, en we doen ons best om dat te halen.”

Het zwaartepunt van deze infrastructuur ligt met name in de verwerking van beeld en geluid. De televisiekanalen worden in Full HD binnengehaald en parallel verwerkt. Alles bij elkaar gaat het om een datastroom van 400 Mbps.

Alleen de resultaten en verwijzingen naar de bronbestanden worden bewaard, de streams zelf niet. Volgens Vos is het ook niet nodig om nieuwe analyses of verbeterde algoritmen op oude bestanden uit te voeren. “De kwaliteit van de huidige analyse is al erg goed, en onze klanten zijn vooral geïnteresseerd in het nu.”

Werken met pizza

Het beheer van de systemen doet Media Distillery zelf. Zij werken met een combinatie van Debian Linux, software RAID en ‘bare metal‘. Netco is verantwoordelijk voor het netwerk, de firewall, de uplink en het LAN.

“Als we het opnieuw zouden moeten doen, dan gingen we weer met een partij als Netco in zee,” aldus Vos. “Inmiddels zijn we in wat rustiger vaarwater gekomen, maar vooral in het begin hebben we heel intensief contact gehad om alles op te tuigen. We maken ook gebruik van een grote, traditionele dienstverlener, maar met zo’n kleine aanbieder is het toch veel sneller schakelen. De laatste keer dat we problemen hadden hebben we samen met iemand van Netco in het datacenter zitten werken en ’s avonds pizza’s laten komen. Dat is precies wat we als startup nodig hebben.”

 

Colocation Media Distillery Netco

 

Media Distillery

Media Distillery is in 2014 van start gegaan en heeft een vestiging in Amsterdam en een in Delft. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in TNO, waar een van de oprichters werkte aan het doorzoekbaar maken van radio- en televisie-uitzendingen. Het testen van het eerste protoype leverde zo veel belangstelling op vanuit de markt dat besloten werd om de technologie buiten TNO in een apart bedrijf onder te brengen.

Inmiddels heeft Media Distillery een paar honderd klanten, waarvan de meeste via resellers lopen. De afnemers zijn vooral media- en pr-bureaus, maar ook overheden en veiligheidsregio’s die meer behoefte hebben aan thema-gerichte informatie.

 

 

 

 

Wilt u meer weten over colocatie en netwerkbeheer door Netco? Vult u dan hier uw gegevens in:

Velden met een * zijn verplicht