Netco

Ford vereenvoudigt informatie-uitwisseling met dealers

Ford ICT oplossing

 

 

 

 

 

 

Ford Nederland heeft meerdere dealer-applicaties in de colocatie-ruimte van Netco bij XS4All ondergebracht. De software wordt ontwikkeld door about:blank. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het beheer van de applicaties en de besturingssystemen. Omdat about:blank met Windows werkt, heeft Netco geholpen met de migratie van Linux naar Windows.

“Ford wil het de dealers zo makkelijk mogelijk maken,” vertelt Remco Nonnekes, verantwoordelijk voor Functional Design & Usability bij about:blank. “Dat betekent dat de fabrikant zo veel mogelijk van de administratieve taken in het dealernetwerk automatiseert.”

Prijslijsten

De afgelopen tijd nam Ford Nederland twee nieuwe applicaties voor de dealers in gebruik. De eerste voorziet de dealers van alle model- en prijsinformatie voor het offertetraject. Deze prijslijsten worden dagelijks geactualiseerd en op de FTP-server van Ford gezet, vanwaar ze door het Dealer Management Systeem (DMS) automatisch binnengehaald kunnen worden.

“Het gaat om enorm veel informatie,” aldus Nonnekes, “Werkelijk alles wat met de auto te maken heeft zit in die prijslijsten: eigenschappen, standaard-features, opties en accessoires. Om een indruk te geven: elk model — een Ford Ka of een Mondeo — heeft tientallen varianten. Die verschillen bijvoorbeeld in jaar, carrosserie, motor en transmissie. En elk van die varianten heeft weer zijn eigen opties, accessoires en prijzen. Al die informatie wordt nu door Ford Nederland bijgehouden en in XML-formaat beschikbaar gemaakt voor download door het DMS.”

Het meeste werk om deze toepassing te implementeren zat echter in de aanpassing van de DMS-software. De leveranciers daarvan moesten immers zorgen dat alle informatie uit de binnengehaalde XML-bestanden goed in hun gebruikersinterfaces wordt weergegeven.

Pan-Europees

Inmiddels is about:blank een pilot gestart om de prijslijst-applicatie ook in België uit te rollen. “We gebruiken daarvoor gewoon dezelfde server,” aldus Nonnekes. Omdat Ford België ook verantwoordelijk is voor de Luxemburgse markt, zou daarmee de hele Benelux vanuit dezelfde locatie worden bediend. “Dat betekent wel dat we ook Frans en Duits hebben moeten toevoegen. Afhankelijk van de locatie van de dealer wordt de juiste taal getoond.” De inhoudelijke informatie zal door Ford België zelf bijgehouden moeten worden; modellen en prijzen zijn immers per land verschillend.

Geschreven orders

Waar de toepassing voor de prijslijsten geen eigen front-end heeft, is de nieuwe applicatie voor de ‘geschreven orders’ web-gebaseerd. Bovendien transporteert deze informatie binnen het dealernetwerk in de andere richting: van de dealers naar Ford.

Dealers voeren elke dag in hoeveel auto’s zij hebben verkocht, hoeveel auto’s zij op eigen naam hebben gezet, en hoeveel auto’s er voor een klant zijn geregistreerd. Deze rapportages geven Ford direct inzicht in de actuele situatie bij de dealers. Die informatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om te zien hoe de afzonderlijke dealers presteren, of de targets gehaald worden, en hoe het zit met de voorraadstatus in het land.

“Die data bevindt zich bij de dealers al in het DMS,” vertelt Nonnekes. “We onderzoeken nu of we die gegevens automatisch van die systemen in onze applicatie voor geschreven orders kunnen krijgen.”

Eenvoudiger en efficienter

De toepassingen voor Ford Nederland draaien op een drietal systemen: twee web-front-ends en een database-server, ondergebracht in een 8U colocatie-unit. Netco is verantwoordelijk voor de levering en het beheer van deze dedicated machines. Daarnaast heeft het bedrijf de managed firewalls en de load-balancer geleverd. Andere diensten die door Netco worden verzorgd zijn Mailscan, backup, en de registratie en het beheer van 140 domeinnamen.

Vanuit het Amsterdamse datacenter wordt de gehele Nederlandse organisatie bediend. Naar verwachting zullen in de nabije toekomst meer dealer-applicaties worden ontwikkeld en op deze locatie worden ondergebracht. Uitgangspunt daarbij is het vereenvoudigen en efficienter maken van de administratie en de communicatie tussen dealers en fabrikant.

Colocatie >>>

Wilt u meer informatie over colocatie via Netco? Vul dan hier uw gegevens in:

Velden met een * zijn verplicht