Netco

Top 5 retail netwerk advies

Automatisering netwerk basis onder succesvolle winkelformules

In de retail komen twee werelden samen: de offline wereld en de online wereld. De offline wereld bestaat uit voor de hand liggende zaken als de winkelruimte, etalage en inrichting, routing door de winkel, de producten… Kortom, de beleving in de winkel. Onder de online wereld verstaan we onder meer de kassa en PIN-terminal, voorraadcontrole, WiFi, beacons, muziek/narrowcasting, de website met online shop, back-up verbinding enzovoorts.

Een succesvolle winkelformule heeft zijn automatisering, de plek waar offline en online samenkomen, dan ook op orde. Waar vroeger het ‘fundament’ van een winkel daadwerkelijk de fundering van het pand was, is dat vandaag de dag het netwerk. In de dagelijkse praktijk zie we echter genoeg voorbeelden van hoe het niet moet. Daarom vinden wij het hoog tijd om een TOP 5 te maken met TIPS voor de retailer:

retail, automatisering, backup verbinding, winkel

1. Zorg dat de interne bekabeling op orde is.
Meestal is de bekabeling vanaf het ISRA-punt (daar waar de kabels het pand binnen komen) tot aan de toonbank een grote bende, met grote kans op storingen en uitval tot gevolg. We zien dat de interne bekableing vaak een sluitpost is. Terwijl er duizenden euro’s wordt uitgegeven aan inrichting, aankleding en verlichting van een winkel, gaat men voorbij aan goede bekabeling.

2. Leg cruciale apparatuur niet in de toonbank.
Als de bekabeling op orde is, kan apparatuur beter ergens geplaatst worden waar het niet in de weg staat. Hierdoor voorkom je storingen, uitval en mensen die ‘per ongeluk’ iets uit zetten. Wij zien veel apparatuur in of onder de toonbank. Het ligt altijd in de weg, in een spaghetti van kabels met daarop nog dozen of andere zaken. Plaats de apparatuur in de meterkast of ergens anders.

3. Zorg dat kabels netjes zijn weggewerkt, vastgezet en genummerd.
Dat is overzichtelijker, werkt prettiger en efficiënter (ook bij eventuele storingen of verbouwingen) en ziet er netter uit naar klanten. Storingen duren vaak langer doordat kabels niet genummerd zijn of men heeft geen idee waar welke kabel loopt. Als dit netjes op orde is dan is een storing zo verholpen. En hoe korter de storing hoe hoger de omzet.

4. Zorg naast de bestaande verbinding voor een back-up verbinding.
Internet en apparatuur zijn zo belangrijk geworden voor het goed functioneren van een bedrijf, dat uitval er van niet alleen leidt tot veel ergernis maar vaak ook tot omzetverlies. Een back-up verbinding kan veel ellende voorkomen. Het makkelijkst is dit via het mobiele 4G-netwerk te realiseren.

5. Investeer in goede netwerkapparatuur.
Dat stelt je in staat snel te kunnen handelen wanneer nodig. Een display voor narrowcasting plaatsen, een wifi-hotspot erbij of probleemloos muziek streamen? Geen probleem voor de goed voorbereide retailer.

De bedrijven die hebben geïnvesteerd in de koppeling tussen online en offline, zijn de koplopers van vandaag en morgen. Laat het netwerk in uw winkel geen sluitpost zijn.

 

Meer kennis over retail en automatisering:


Meer informatie over winkelautomatisering  >>>

Hoe zet je een slimme ICT-integratie op in de retail? (video)  >>>

Geen mooie voorgevel zonder puike achterkant >>>

Waar een winkel vroeger prima uit de voeten kon met ‘slechts’ een pinautomaat en kassasysteem, en uitnodigende winkeletalage is dat tegenwoordig niet meer toereikend. Integratie van WiFi, beacons, alarm- en camerastructuren, klantentellers, het zijn stuk voor stuk onmisbare onderdelen van een gedegen winkelautomatisering.

Retailkoplopers (video) >>>

Action opent binnen een week 4 of 5 winkels. Een echte koploper dus. Maar wie zijn anno 2015/2016 deze koplopers in de retail en hoe doen ze dat?