Netco

Wifi het grootste security-risico in de retail

Iedere retailer – of het nu gaat om een fashionwinkel, een horecazaak of een supermarkt – heeft tegenwoordig een wifi-netwerk. Tijdens de installatie van de modem of router die je internetprovider levert, wordt de wifi aangezet. En zie: het werkt. Je kunt zelfs een aparte wifi aanmaken voor je klanten, gescheiden van het interne netwerk. Allemaal gratis en standaard bijgeleverd in het doosje dat je bij je internetverbinding krijgt. Een kind kan de was doen!

Je voelt de maar al aankomen…

In de praktijk is wifi niet eenvoudig en makkelijk en blijken die standaardoplossingen niet zo goed te werken. Is het wifi-signaal slecht. Of valt om onverklaarbare reden je internetverbinding steeds uit.

De beveiliging? Dat zal wel geregeld zijn!

Maar er is een ander, veel groter probleem. Iets waar je niets van merkt. Namelijk de beveiliging van het wifi-netwerk. Negen van de tien keer is deze beveiliging slecht. Natuurlijk hebben de meeste bedrijven een wachtwoord om op de wifi te komen (en met een beetje mazzel is het standaardwachtwoord ooit gewijzigd). Maar hoe is het geregeld als iemand eenmaal toegang heeft tot die wifi? Wat kunnen klanten wel of niet zien op het netwerk en wat mogen ze op het netwerk? Veel retailers hebben daar geen idee van en denken hier ook niet over na. Ze gaan ervan uit ‘dat het geregeld is’.

We zien helaas bijna dagelijks dat dit niet zo is. 

U denkt misschien: ‘Jaja, dat zal wel, maar ik heb niets te verbergen’ of ‘bij ons hebben ze toch niets te zoeken’. Mocht u dat inderdaad denken, dan gaan we u uit de droom helpen.

Een paar praktijkvoorbeelden

  • We hebben meerdere keren meegemaakt dat klanten van een horecavestiging in staat waren om via de gratis wifi toegang te krijgen tot het kassasysteem en zo hun eigen rekening aan te passen. Dus de kroeg zit lekker vol, maar de rekening is voor de uitbater.
  • Winkels waar na sluitingstijd jongeren in de winkelstraat hangen en via wifi op het winkelnetwerk komen. Kwajongensstreken? Misschien wel, maar voor veel jongeren is het een fluitje van een cent om via uw netwerk meer te doen dan een beetje YouTuben of Instagrammen.
  • Bewoners rondom een winkel die dankbaar gebruik maken van de wifi van de retailer. En daarop van alles kunnen doen wat je niet via je netwerk zou willen.
  • Als er meerdere filialen in het spel zijn, zoals bij een winkelketen, kun je vaak vanaf de ene winkel zo bij een winkel aan de andere kant van het land binnenkomen. Of je springt van het winkelnetwerk naar het hoofdkantoor of het distributiecentrum en neemt daar eens een kijkje in bedrijfsgevoelige informatie. En het blijft vaak niet bij ‘een kijkje nemen’.

Ging iemand er nog van uit ‘dat het wel geregeld is’?

Wilt u weten hoe het beter kan? Of wilt u vrijblijvend een securityscan? Neem dan contact met ons op. Is het netjes op orde, dan zeggen we dat natuurlijk. Maar loopt uw bedrijf risico door slechte beveiliging van het wifi-netwerk, dan helpen we u graag verder. Want met meer dan 20 jaar ervaring weten wij precies wat ‘ze’ zoeken.

>> Meer weten, of gewoon een afspraak maken>>